keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Lainakatto on tulevan ostajan unelma

Oletko ostamassa asuntoa velalla? Kohta sinulla pitää onneksi olla ihan oikeaa, omaakin rahaa, jolla maksat osan asunnosta. Hulluus on viimein tulossa tiensä päähän ja pankkeja ollaan pakottamassa uuteen järjestelyyn, jossa lainaa ei myönnetä persaukisille, kuten tähän asti.

Muutaman viimeisen viikon aikana mediaan on ilmestynyt toinen toistaan kalpeampia asuntokeinottelijoita (pankki, välittjät, asuntosijoittajat) selittämään, kuinka he ovat hurjan "huolissaan" nuorten asunnonostajien kohtalosta, mikäli nämä eivät saa pankkitiskiltä mielivaltaisen suuruisia asuntolainoja, ja että koko velkakatto pitää heti hylätä. Nykyiset asuntokuplahinnat perustuvat täysin ihmisten rajattomalle velkaannuttamiselle ja näiden tietämättömyyden hyväksikäyttämiselle.

Kaikki tietävät toki, ettei nykyolosuhteissa moisten omarahoitusosuuksien (jonkun osuuden säästäminen asunnon hinnasta) ole kovinkaan helppoa. Seurauksena asunnonostajat siis katoavat kokonaan, asuntomarkkinat menevät täysin jumiin ja ainoa keino asuntojen myyjillä tehdä kaupat, on laskea hintoja rajusti. Tämä on sinulle kymmenien, tai satojen tuhansien eurojen säästö. Mutta tästä eivät rahansa jo asuntoihin laittaneet halua sinulle missään nimessä kertoa, sillä he eivät ole sinun puolella.